Navigace Zdravá škola Přirozená strava
​Pouze 5 % trhu s potravinami představuje strava přirozená tj. strava, která si zachovává svou výživovou hodnotu, protože není tolik mechanicky a chemicky upravována jako strava konzumní. Konzumní stravě se také říká strava rafinovaná, protože výrobci potravin často používají při jejich výrobě proces rafinace potravin, kterým prodlužují trvanlivost výrobků. Při rafinaci ovšem dochází k likvidaci přírodních látek (živin) v potravě, tudíž potravina se tak stává nehodnotnou. Konzumní strava je znehodnocená a pro zdraví má jen malý význam.

PŘIROZENÁ STRAVA je plná živin a má zásadní význam pro naše zdraví. 

Složení přirozených živin:
Minerály a stopové prvky  – např. hořčík, vápník, železo, selen,               zinek, jód aj.
Enzymy – mezi ně patří i vitamíny
Doprovodné látky – látky, které pomáhají zabudovávat do těla               ostatní živiny

Přestože skutečná hodnotná strava tvoří malou část v obchodech s potravinami, je to pestrá a dostačující strava.

Přirozená strava obsahuje tyto hlavní skupiny potravin:
  • Obiloviny​
  • Zeleninu
  • Luštěniny
  • Semínka a ořechy
  • a další – např. vejce, houby…

V sekci Vyzkoušej najdete i zdravé recepty pro inspiraci, které určitě hravě zvládnete.

​​​