Navigace Zdravá škola Zdravé recepty
Zde najdete zdravé recepty vhodné pro snídani, svačinku, oběd či večeři. Jejich příprava je velmi snadná, takže neváhejte a zkuste.
Přejeme dobrou chuť!





Snídaně:

Ovesná kaše s rozinkami, máslem a skořicí
Ingredience:
3 hrnky vody
1 hrnek ovesných vloček
3 polévkové lžíce rozinek (použít se může i jiné sušené ovoce)
1 polévková lžíce kravského másla
1 rovnou čajovou lžičku skořice mleté (nebo strouhaný kokos)
1 špetka soli
Doba přípravy 10 minut.
Návod na přípravu:
Vodu nalijeme do menšího hrnce, přidáme sůl, rozinky a máslo. Přivedeme k varu. Když se voda vaří, nasypeme ovesné vločky a skořici. 
Ihned vypneme vařič a dáme hrnec stranou. Počkáme 3 minuty. Pak vše zamícháme a nandáme do misky nebo na talíře.

Pravidelnou konzumací ovesné kaše se zlepšuje pleť a snižuje se nadváha. Tělo dostává vlákninu a dochází k pravidelnému vylučování stolice. 
Organismus získává vitamíny skupiny B, stopové prvky, minerální látky a vitamíny A a D pro správnou funkci mozku.

Vaječná placka s kukuřicí
Ingredience:
3 vajíčka
½ plechovky kukuřice bez cukru
1 čajovou lžičku másla
1 špetku soli
Návod na přípravu:
Vajíčka rozbijeme do misky a rozmícháme vidličkou. Máslo rozehřejeme na pánvi. Nalijeme vajíčka a přidáme špetku soli. Máme minutu čas. 
Otevřeme konzervu kukuřice, sladkou vodu vypijeme, vysypeme kukuřici na vaječnou placku a za 2 minuty vypneme a přendáme na talíř.

Vajíčka jsou zdrojem bílkovin a vitamínů A a D. Posílíme tím tělo (svaly) a správné myšlení. Kukuřice je zdrojem kvalitních cukrů. 
Tímto jídlem budeme pozornější a zlepší se nálada. Posílíme i správné trávení. Energie nám vydrží bez únavy 2 až 3 hodiny.

Svačina:

Chléb s máslem a jablkem
Ingredience:
2 krajíce chleba
4 plátky kravského másla
2 jablka od českých pěstitelů
Návod na přípravu:
Vezmeme dva krajíce chleba a potřeme je máslem. Přikusujeme jablko, nebo ho nakrájíme na plátky a poklademe na chléb a sníme.

Obyčejný chléb neobsahuje vlákninu. Když však chléb konzumujeme s jablkem, vláknina je ve slupce a mouka z chleba nezatěžuje trávení. 
Máslo nejen zlepšuje chuť chleba i jablka, ale také neutralizuje ovocné kyseliny z ovoce.

Z této svačiny získáme energii na dvě hodiny. Budeme vitální a doplníme stopové prvky (slupka z jablka) a vitamíny A a D (máslo).

Celozrnné pečivo s Lučinou a petrželkou
Ingredience:
2 celozrnné rohlíky
2 Lučiny bez příchutě (v obalu) nebo jednu Lučinu (ve vaničce)
½ hrnku petrželky zelené
Návod na přípravu:
Lučiny rozbalíme a dáme do misky. Přidáme nadrobno nakrájenou petrželku a smícháme dohromady v jednu směs. 
Podélně rozkrojíme rohlíky a dovnitř natřeme pomazánku, přiklopíme druhou půlkou rohlíku a sníme.

Celozrnné pečivo obsahuje vlákninu pro správnou funkci střev. Lučina dodá bílkoviny pro sílu a výdrž. 
Petrželka je zdrojem vlákniny pro lepší trávení mléčných bílkovin. Obsahuje také zinek a hořčík. 
Posiluje tkáně a kosti a napomáhá ke správnému fungování orgánů.

Oběd:

Čočková polévka s petrželí a mrkví
Ingredience:
1 hrnek červené čočky
1 hrnek mrkve nakrájené
1 hrnek petržele nakrájené
1 polévkovou lžíci majoránky
2 čajové lžičky soli
15 hrnků vody
Návod na přípravu:
Do studené vody nasypeme červenou čočku a dáme vařit na 15 minut.
Mezitím si nakrájíme petržel a mrkev na kolečka nebo kostičky. 
Po 15 minutách nasypeme zeleninu k čočce, osolíme a vaříme 20 minut.
Pak přidáme majoránku a necháme ještě 2 minuty vařit.
Po dvou minutách vypneme plotýnku, ochutnáme a podle chuti můžeme ještě přisolit.
Podáváme…

Je to silný vývar. Kombinace rostlinných bílkovin a složitých cukrů. Polévka vyživuje organismus a zlepšuje kvalitu krve. 
Je zdrojem potřebných bílkovin, minerálů, stopových prvků a vitamínů skupiny B. Posiluje slinivku, slezinu a žaludek.

Jáhlová kaše s cibulí a zeleným hráškem
Ingredience:
1 hrnek jahel
3 hrnky vody
2 střední cibule
1 plechovka zeleného hrášku bez cukru (nebo si předem hrášek uvaříme)
1 čajovou lžičku tymiánu
1 čajovou lžičku kravského másla
Návod na přípravu:
Do studené vody dáme jáhly a špetku soli. Přivedeme k varu a po 10-ti minutách (až se voda vsákne) vypneme. 
Přikryté pokličkou necháme jáhly odpočívat.
Nakrájíme cibuli a osmažíme na másle za stálého míchání mírně dozlatova. Ochutíme tymiánem a solí, promícháme. 
Otevřeme plechovku hrášku a i s vodou přidáme k cibuli. Necháme dusit 10 minut. Voda se téměř vypaří. Vypneme plotýnku. 
Na talíř nandáme uvařené jáhly a uprostřed uděláme místo. Lžící zaplníme střed zeleninou.
Podáváme…

Vytvořili jsme lehké bezlepkové jídlo. Nízkokalorická hodnota dává možnost si přidat, aniž bychom se báli, že přibereme. 
Posilujeme žaludek, dvanáctník a zlepšujeme kvalitu buněk celého těla.

Večeře:

Teplý pohankový salát s fazolemi a hořčicí
Ingredience:
1 hrnek pohanky
2 hrnky vody
1 plechovka fazolí bez cukru (nebo si fazole uvaříme)
1 svazek jarní cibulky 
2 polévkové lžíce obyčejné hořčice
1 špetku soli
1 čajová lžička mletého kmínu
Návod na přípravu:
Dáme vařit vodu se špetkou soli. Jakmile se začne vařit, přidáme pohanku a po pěti minutách vypneme a necháme pod pokličkou odpočinout.
Na pánev vysypeme fazole i s vodou, přidáme nakrájenou cibulku a kmín. Přivedeme k varu a občas zamícháme. Podusíme 10 minut a vypneme.
Do mísy nasypeme pohanku a fazole s cibulkou, přidáme hořčici a vše promícháme.
Teplý salát je hotový… podáváme…

Je to silná bílkovinná večeře odlehčená pohankou bez lepku.
Obsahuje bílkoviny, minerály, stopové prvky, složité cukry a vlákninu.
Působí povzbudivě na trávení, posiluje srdečně cévní systém a žlázy s vnitřní sekrecí. Přináší klidné sny.

Studený cizrnový salát s melasou
Ingredience:
1 plechovku cizrny bez cukru (nebo uvařit)
4 listy čínského (pekingského) zelí nakrájeného nadrobno
2 mrkve nastrouhané najemno
2 polévkové lžíce třtinové melasy
2 polévkové lžíce vody
Návod na přípravu:
Do mísy vysypeme plechovku cizrny i s vodou, přidáme čínské zelí a mrkev.
Do plechového kastrůlku dáme melasu a vodu. Za stálého míchání ohřejeme na plotýnce.
Teplou melasu nalijeme do mísy a smícháme se salátem. 
Podáváme v salátových miskách nebo hlubokém talíři.

Cizrna upravuje hormonální rovnováhu. Syrová zelenina je proti nechutenství a únavě. Melasa přináší minerální a stopové prvky a upravuje PH krve.

​​